Skoči na glavno vsebino

EKO HIMNA 

NA ŠOLI IZ LJUBLJANE
SMO SAME FACE ZBRANE,
ŽIVIMO SILNO ZDRAVO,
SPOŠTUJEMO NARAVO.
ODPADKE RAZNORAZNE
MEČEMO V KOŠE PRAZNE.

NA EKO-OTOKU SMO ZBRANI
VESELI ODPADKOMANI.
NAJ SE VAM PREDSTAVIM,
( PREDEN ZAMAŠEK PREBAVIM ),
SEM MODRI POŽIRALEC-
ZAMAŠKOV OBOŽEVALEC.

IMAM ŠE VEČ PRIJATELJEV,
ODPADKO-ZBIRATELJEV;
KARTUŠNIK, BATERIJČNIK,
PAPIRNIK IN REVIJČNIK,
MOBILČNIK, EMBALAŽNIK-
ZA VES NAS JE PRTLJAŽNIK!

PRIDRUŽI SE ŠE TI,
NA EKO-PLAŽO SE MUDI!

ZBIRANJE KARTUŠ IN TONERJEV

CANON_kartuse

V skrbi za čistejše okolje bomo tudi to šolsko leto zbirali izrabljene kartuše in tonerje. Naši cilji so:
– navajanje na ločeno zbiranje odpadkov;
– zmanjšanje obremenitve odlagališč odpadkov;
– zavedanje, da z recikliranjem pomagamo ohranjati okolje;
– zmanjšanje izrabe naravnih virov.

Pri odvozu in predelavi odpadnih kartuš in tonerjev bomo sodelovali s podjetjem Bitea. Zbiranje poteka do 1. junija 2015.

Kako poteka zbiralna akcija?

V eko kotičku (zbornica) je postavljen ekološki zabojnik, kjer se ti odpadki zbirajo. Ko je zabojnik poln, jih podjetje Bitea izprazni. Vaš trud pri zbiranju je nagrajen, saj podjetje zbrane odpadke odkupi. Zbran denar bo namenjen šolskemu skladu.
K SODELOVANJU VABLJENI TUDI STARŠI

V to akcijo oz. sodelovanje želimo vključiti tudi vas – starše. Če želite, lahko pomagate učencem pri zbiranju na različne načine. Vaša naloga je, da v službi prosite, če vam lahko shranijo izpraznjene tonerje, kartuše in jih nato prinesete v šolo. Da bi bil sam postopek zbiranja čim bolj enostaven, lahko tudi vaše podjetje sklene pogodbo, v kateri navede našo šolo kot ustanovo, ki ji bodo odstopili odpadke v obliki donacije. V tem primeru bodo iz podjetja Bitea sami prišli iskat izpraznjene predmete kar v vaše podjetje.

Kako poteka recikliranje?

Zbrane tonerje in kartuše presortirajo in ocenijo, če so primerni za ponovno polnjenje. Za ponovno polnjenje niso primerni poškodovani tonerji in kartuše. Te se razstavi in reciklira posebej (plastika, železo, aluminij). Preostale tonerje in kartuše se najprej očisti, nato ponovno pregleda, zamenja poškodovane dele, na koncu pa se jih ponovno napolni s črnilom oz. barvo. Tako so primerni za ponovno uporabo v vašem tiskalniku.

“Ena od velikih skrivnosti življenja je,
da je zares kaj vredno le tisto,
kar naredimo za druge.”

(Lewis Carroll)

DOBRODELNI MOZAIK-ZBIRANJE ZAMAŠKOV

zamaski

Tudi v tem šolskem letu nadaljujemo s humanitarno akcijo zbiranja zamaškov za dobrodelne namene. V letošnjem šolskem letu zbiramo zamaške za 12-letnega Nika, ki je ob rojstvu utrpel hude možganske poškodbe. Posledica le teh je, da ne more sam sedeti, hoditi in govoriti. S pomočjo zbranih zamaškov se bo lahko udeležil napredne biomehanske rehabilitacije (ABR METODA). Terapija mu bo olajšala njegovo stanje in pripomogla k kakovostnemu življenju.

ZAMAŠKOJEDE najdete pri pitniku, v prvem in drugem nadstropju starega dela šole.

Katere zamaške zbiramo?

Vse plastične zamaške iz kuhinje (z banjic sladoledov, kislega zelja, pokrovčke začimb, mleka, jogurta, sokov ipd.), iz kopalnice (pokrovčke čistil, kozmetike), pokrovčke zdravil in avtomobilskih olj.

V vrečo s plastičnimi zamaški ne spadajo prozorni pokrovi s kisle smetane z oznako PS (POLISTIREN) in nikakor ne KOVINSKI pokrovčki.

Hvala za pomoč in sodelovanje, šolska eko ekipa

(Visited 19 times, 1 visits today)
Dostopnost