Zaradi svoje raznolikosti je slovenska kuhinja prava izbira pri sestavi vsakdanjega jedilnika.
Da bi vam to njeno raznolikost približali, smo učenci 6. b razreda, za vas pripravili degustacijo nekaterih slovenskih jedi.
Vabljeni torej na pokušino, v torek, 17.11. in sredo,18.11., ob 8. uri , v prostorih spodnje avle starega dela šole.
Pa dober tek!
Učenci 6.b razreda in učiteljica Tanja Belič
Neka stara pesem pravi:
“Oh ta mlečna kaša,
to jaz rada jem,
ali tega prav nikomur ne povem.
Da bi mi jo snedli,
tega se bojim
in zato najrajši kar molčim.”
Kaše so tipična slovenska jed a le ena izmed mnogih. Zapisanih naj bi bilo kar 170 razpoznavnih in značilnih slovenskih jedi.
Slovenska kuhinja je torej raznolika tako , kot je raznolika Slovenija kot dežela, ki jo sestavljajo različne pokrajine. Zato potočne rake lovimo le v notranjskih potokih, pršut sušimo le na krasu in ob obali. Zgodovina in dejstvo, da je Slovenija mejna država, sta prav tako vplivala na razvoj številnih slovenskih jedi in tako rekoč Slovenske kuhinje. Po mnenju nekaterih kulinaričnih strokovnjakov ne obstaja ena sama slovenska kuhinja, temveč 40 ali celo več, saj je razslojenost prebivalstva vplivala na nastanek meščanske, gruntarske, bajtarske, grajske, farovške, samostanske in še kakšne druge kuhinje , posebni poklici pa so botrovali nastanku rudarske kuhinje (v Zasavju še zdaj pripravljajo omlet rudarsko srce), fužinarske, splavarske, ogljarske, gozdarske (npr. polhi na ražnju), kroparske, kovaške (npr. fižolovec ali zelo gosta fižolova juha) in še kakšne drugačne kuhinje.
Nekaj primerov jedi za sladokusce in prave gurmane : Jota, Bosman, Kranjska klobasa, Krvavice, Potice,Prekmurska gibanica – recept, Ribe v šavorju, Štruklji, Ajdnek,Ajdov krapec, Ajdova kaša z gobami, Ajdovi in koruzni žganci, Ajdovi krapi, Bakala na belo in rdeče, Bela in rumena polenta, Belokranjska pogača, Belokranjska povitica/povetica, Bizeljska mlinčevka,Blejska kremšnita, Bleki, Bloška kavla ali trojka (karavada), Bovški krafi, Bovški sir, Bujta repa, Bulja / budla, bule, Čompe s skuto, Danka ali želodec s kašo, Dražgoški kruhek, Erpica ali jerpica, Fige Prešernove, Figov hlebček, Firuš, Fižolova mineštra, Fižolovi štruklji, Frika, Fritaje ali frtalje, , Fuje / punjave, Funštrc ali knapovsko sonce , Fuži, Goriška gubanca, Goriške pečenice v vinu, Goriški golaž s polento, Goriški radič, Grenadirmarš, Haloška gibanica, Hubanca, Idrijski žlikrofi z bakalco, Istrska jota, Jurjeva kapa, K´p´rouc / Vrzotovk in še in še bi lahko naštevali.