Skoči na glavno vsebino

UNESCO ASP mreža šol Slovenije

Z dejavnostmi Unesco projektov se učenci učijo, kako bivati in sodelovati drug z drugim, spoznavajo našo dediščino in različne kulturne navade, se učijo strpnosti in z majhnimi koraki stopajo na pot trajnostnega razvoja.

 

V šolskem letu 2022/2023 smo v okviru Unesca izvajali šest projektov:

  • Dediščina v rokah mladih – mladi posvojijo spomenik,
  • Menjaj branje in sanje,
  • Mladi in mladi po srcu v sožitju,
  • Platforma raznolikosti,
  • Vzgajamo zelišča – zelišča naših babic in
  • Učenec poučuje.

 

V okviru projekta Dediščina smo posvojili ilustratorja in karikaturista Hinka Smrekarja, po katerem nosi ime naša šola. Smrekar je bil izjemno izviren in družbeno angažiran ter se je vse življenje boril za pravico. Z izjemnim občutkom in natančnostjo je opozarjal na človeške napake, s čimer so postale njegove podobe nadčasovne. Večkrat je bil ovaden in zaprt, njegova dela pa zaplenjena. Med slednja spadajo tudi njegove tarok karte, ki so prikazovale paleto motivov iz ljudskega življenja. Naši učenci so se te dediščine lotili na svojstven način in izdelali svoje tarok karte. Kompleti otroških kart so zaokrožili po šoli in hkrati postali unikatno darilo. Prav tako je učence pritegnila predstava šolske gledališke skupine z naslovom HSmrekar, skozi katero so lahko dodobra spoznali umetnikovo življenje.

Skozi ustvarjalne dejavnosti smo mladim približali Smrekarjevo dediščino in pri njih vzbudili zavedanje in spoštovanje slednje. To je bil tudi naš cilj in veseli smo, da se je izbrana tema dotaknila slehernega učenca šole. Ne nazadnje s tem sledimo tudi misli Hinka Smrekarja, da je treba delovati tako, da smo širše slišani in razumljeni.

 

V nedeljo, 23. 4. 2023, je bil svetovni dan knjige in avtorskih pravic. Mi smo se pomena knjige spomnili z nočjo branja, dogodkom, ki promovira branje in hkrati ponudi dejavnosti, povezane z le-tem. V petek, 21. 4. 2023, smo se pozno popoldne zbrali, si pripravili vse potrebno in v pričakovanju gostov najprej izvedli izmenjavo knjig. Učenci so si izmenjali zanimive knjige in si napisali citate, s čimer so dali knjigam prav posebno vrednost. Kmalu po tem smo skupaj sprejeli goste, učence OŠ Vide Pregarc, ki smo jih povabili na letošnji dogodek. Potem ko smo jim razkazali šolo, jim pomagali pri nastanitvi in se z njimi pobližje spoznali s pomočjo ustvarjalnih nalog, smo se skupaj razveselili obiska Petra Svetine, pisatelja, pesnika, prevajalca in predavatelja v Celovcu. Čarobno druženje z njim, zanimivo legendo in presenetljivo pesmijo smo zaključili s čajanko, po kateri smo se pripravili na spanje. S tem se je tudi zaključil naš dogodek v okviru projekta Menjaj branje in sanje. Prepričani smo, da smo pri udeležencih vzbudili večje zanimanje za knjigo in vsaj malo pripomogli pri vzgoji otrok v trajne bralce, kar je bil tudi naš cilj.

 

Učenci 8. b so se v okviru projekta Mladi in mladi po srcu v sožitju vse šolsko leto družili s starostniki in invalidnimi osebami v svojem okolju. S tem so zapomnili čas osebam, ki so osamljene ali potrebne pomoči. Pomagali so jim pri vsakodnevnih opravilih in jih učili novih spretnosti. Cilj projekta je medgeneracijsko druženje in osmošolci so mu več kot uspešno sledili ter s tem dali zgled tudi svojim vrstnikom.

   

Pri Unesco projektu Platforma raznolikosti so učenci v času jutranjega varstva in v oddelku podaljšanega bivanja spoznavali naravno dediščino. Najprej so preko knjig, različnih starih izdelkov, predmetov in starih razglednic spoznavali stare gradove, izdelke, spominke in drugo. Ko so spoznali vse pomembne stvari, so v različnih likovnih tehnikah risali, slikali in ustvarjali razglednice na leseno podlago. Motiv so bili spominki, stari gradovi in stari glineni izdelki. Učenci so preko projekta razvijali grafomotoriko ter bralno in zapisovalno možnost, kulturno dediščino svojega okolja pa so tako dodobra raziskali in jo predstavili tudi širše, na platformi raznolikosti, kjer so objavili svoja gradiva.

 

V okviru projekta Vzgajamo zelišča so učenci pri pouku, izbirnih predmetih in interesnih dejavnostih od jeseni naprej spremljali našo visoko gredo z zelišči, jih sušili, spravljali in nabirali semena, dajali odpadke na kompostnik, iskali ideje, kako pripraviti jedi, čaje in izdelke za nego telesa iz zelišč naših babic. V času novoletnih praznikov smo pripravili praznično čajanko in pili odličen čaj iz zelišč z naše grede. Februarja smo kuhali zeliščni čaj za dobro odpornost in lajšanje prehladnih obolenj. Poleg tega smo pripravili tudi žajbljevo karamelne lizike. Pri izbirnem predmetu smo naredili trdo milo, ki smo ga odišavili in okrasili s sivko in ognjičem.

 

Petega oktobra obeležujemo svetovni dan učiteljev, zato so ves oktober v sklopu Unescovega projekta Učenec poučuje na šoli potekale tudi prav posebne ure pouka, na katerih sta učenec in učitelj zamenjala vlogi. Kar 17 mladih učiteljev je pripravilo zanimive ure in dobilo vpogled v to, kako poteka delo učitelja.

In kaj so povedali na koncu?

»Biti učitelj je težko, ker se je na uro potrebno zelo dobro pripraviti. Vzame veliko časa.«

»Uživala sem v vlogi učiteljice!«

»Na začetku sem imela veliko tremo. Ko pa sem začela z uro, je trema popustila in me ni bilo ničesar več strah.«

»Ko sem bila učiteljica, sem se morala postaviti tudi v vlogo učenca. Vprašati sem se morala, kaj je učencem všeč, kaj jih zanima, kako in na kakšen način bi si hitreje zapomnili kakšno snov.«

»Ko sem pripravljala delovne liste za učence, sem se spraševala, ali sem vse stvari povedala in dovolj dobro razložila, da bodo sošolci znali rešiti naloge.«

»Ugotovil sem, da je treba načrtovati zanimivo uro, da ni dolgočasno. Ko sošolci začnejo klepetati, jih je težko utišati.«

»Ugotovil sem, da uživam v vlogi učitelja. Rad postavljam vprašanja, ki pri sošolcih vzbudijo zanimanje za določeno snov.«

 

Poleg tega smo v okviru Unesca obeležili tudi pomembne mednarodne dni, kot so svetovni dan spomina na žrtve holokavsta, svetovni dan radia, mednarodni dan maternih jezikov, mednarodni dan žena, svetovni dan poezije, svetovni dan voda, svetovni dan knjige in avtorskih pravic, mednarodni dan miru, svetovni dan učiteljev, svetovni dan boja proti aidsu, dan človekovih pravic in še številne druge.

 Koordinatorica: Maja Miklič Premrl

Povezave:

Učenci uživali v vlogi učitelja

Sončen pozdrav iz Bele krajine

Poezija v marcu

Nočno branje – lepe sanje

 

 

 

(Visited 193 times, 1 visits today)
Dostopnost